ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΡΝΑΖΙ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΦόρουμΠόρταλΑναζήτησηLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση

 

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤ' ΜΕΡΟΣ

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 49
Points : 13
Ημερομηνία εγγραφής : 06/11/2008

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤ' ΜΕΡΟΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤ' ΜΕΡΟΣ   Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤ' ΜΕΡΟΣ Icon_minitimeΤρι Νοε 11, 2008 11:23 pm

Η εκπαίδευση

Ξεφυλλίζοντας ένα παλιό κιτρινισμένο φυλλάδιο του 1928 για τις νυχτερινές σχολές του Μικρασιατικού Συλλόγου «Ανατολή» σταματάμε ξαφνικά στη σελίδα 25. Νυχτερινή σχολή Περιστερίου γράφει κι από κάτω ακολουθεί ένας κατάλογος με ονόματα, την ηλικία των παιδιών, τον τόπο καταγωγής και το επάγγελμα.

Διαβάζουμε:

Βαλτατζόγλου Δημήτριος, 9 ετών, Σμύρνη, υποδηματοποιός

Βάγγος Γεώργιος, 12 ετών, Σμύρνη, Υπηρέτης

Επιμενίδης Γεώργιος, 12 ετών, Μαγνησία, Σιδηρουργός

Κι ο κατάλογος συνεχίζεται μακρύς. Παιδιά, σε τρυφερή ηλικία, απασχολούνται στις πιο βαριές και ανθυγιεινές εργασίες. Κάποια από αυτά είχαν το κουράγιο να πηγαίνουν το βράδυ σε μια νυχτερινή σχολή. Τα άλλα; Λίγα ήταν τα προνομιούχα που είχαν την ευκαιρία να πάνε σε ένα ημερήσιο σχολείο.

Τα πρώτα δημοτικά σχολεία στο Περιστέρι (το 1ο και το 2ο) στεγάστηκαν σε δυο γερμανικές παράγκες που βρίσκονταν απέναντι από την Πρώτη Παιδική Χαρά. Κι εκεί έμειναν για πάρα πολλά χρόνια. Μόλις το 1952, το Α΄ Δημοτικό σχολείο μεταφέρθηκε στο πέτρινο χτίριο δίπλα στον Άγιο Αντώνιο. 
Γυμνάσιο δεν υπήρχε κι όσα παιδιά ήθελαν να προχωρήσουν έπρεπε να κατεβαίνουν στην Αθήνα. Το πρώτο γυμνάσιο στο Περιστέρι ιδρύθηκε το 1939 και είχε την επωνυμία «11ο Γυμνάσιον Αθηνών εν Περιστερίω». Στεγάστηκε κι αυτό σε δυο «γερμανικές» παράγκες. Και χρειάστηκε να αποσαρθρωθούν τόσο πολύ οι παράγκες και να απειλήσει τη ζωή των παιδιών για να μεταφερθεί σε χτιστό σχολείο.

Σε αυτά τα παραπήγματα αναπτύχθηκαν τόσο στενοί δεσμοί ανάμεσα στα παιδιά που θέλησαν να κρατήσουν για πάντα την ανάμνηση αυτών των χρόνων. Έτσι δημιούργησαν το σύλλογο «Η Γενιά της Παράγκας» που εξακολουθεί να είναι δραστήριος.

Δείγμα της ζωντάνιας αυτών των παιδιών ήταν η έκδοση το 1952 της μαθητικής εφημερίδας «Ζωή του Θρανίου». Ο πρωτομάστορας αυτής της εφημερίδας Τάκης Παπαδάκης εξέδωσε τον επόμενο χρόνο την τοπική εφημερίδα «Το Περιστέρι» κι από κει ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα ο μαθητής Σεραφείμ Φυντανίδης.

Ο αθλητισμός

Σε ένα ταπεινό συνοικιακό καφενείο στην οδό Κώστα Βάρναλη οι πελάτες μπαίνοντας αντικρίζουν μια παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία που έχει επιχρωματιστεί στο χέρι. Παρουσιάζει τους παίχτες του Ατρομήτου να φωτογραφίζονται μαζί με την πρωταθλήτρια Βραζιλίας «Αμέρικα». Η πρωταθλήτρια της Βραζιλίας στο Περιστέρι! Αυτό ήταν μια μεγάλη τιμή αλλά και αναγνώριση για την Περιστεριώτικη ομάδα.

Ήταν γύρω στο 1956 τότε που ο Ατρόμητος πρωταγωνιστούσε στο πρωτάθλημα της Α Αθηνών (τότε δεν υπήρχε Εθνική κατηγορία).Ο Ατρόμητος παρέμεινε το καμάρι της περιστεριώτικης νεολαίας για πολλά χρόνια.

Η ιστορία του Περιστεριώτικου ποδοσφαίρου ξεκίνησε πολύ νωρίς. Το 1925 ιδρύθηκε ο σύλλογος «Ασπίς» κι από αυτήν προήλθε ο «Νέος Αστήρ». Το 1927 ιδρύθηκε η ομάδα της «Τόλμης».

Το 1932 ο «Νέος Αστήρ» έκανε το μεγάλο άλμα. Συγχωνεύτηκει με τον πρωταθλητή Αθηνών «Ατρόμητο», που είχε ιδρυθεί το 1923 στα Θυμαράκια, και μεταφέρθηκε στο Περιστέρι. Έτσι δημιουργήθηκε ο νέος Ατρόμητος, μια πολύ ισχυρή ομάδα.

Ο Ατρόμητος χρησιμοποιούσε αρχικά το γήπεδο της «Τόλμης» που βρισκόταν πάνω από τις τελευταίες παράγκες της Ευαγγελίστριας. Το 1953 η ομάδα του «Ατρόμητου» απόκτησε δικό της γήπεδο στην περιοχή που τότε ονόμαζαν «Ελιές».

Στο Περιστέρι κατά καιρούς εμφανίστηκαν πολλές άλλες ομάδες αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν σε διακρίσεις τον Ατρόμητο.

Τη δεκαετία του ’90, το καμάρι της πόλης έγινε η επαγγελματική ομάδα του μπάσκετ του ΓΣΠ που πρωταγωνιστούσε μέχρι το 2004 στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής.

Στα ατομικά αθλήματα ξεχωρίζουν:
Ο αθλητής των 100, 200 και 400 μέτρων, Στέφανος Πετράκης. Την περίοδο 1951-1955 κέρδισε πολλές πρώτες θέσεις σε Πανελλήνιους, Μεσογειακούς και Βαλκανικούς αγώνες. Το 1954 κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 4Χ100Μ με επίδοση 00:00:42:00 στο Βελιγράδι. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Λονδίνο (1948) και Ελσίνκι (1952). Ανήκε στον ΠΑΟ.
Ένας πολύ μεγάλος σκακιστής με πολλές διακρίσεις είναι ο διεθνής μετρ Τάκης Πανταβός.
Κώστας Θάνος. Τέταρτος Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνευ και με πολλές άλλες διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή πρωταθλήματα. Ήταν αθλητής του Ηρακλή Περιστερίου.
Βλάσης Μάρας. Δις παγκόσμιος πρωταθλητής του μονόζυγου. Ανήκει στον ΓΑΣ "Ειρήνη Περιστερίου», ένα σύλλογο με πολλές διακρίσεις. Με άδικο και προκλητικό τρόπο αποκλείστηκε από τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://syllogos--mpournazi.forumgreek.com
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Admin
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ


Αριθμός μηνυμάτων : 423
Points : 598
Ημερομηνία εγγραφής : 06/11/2008
Ηλικία : 57

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤ' ΜΕΡΟΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤ' ΜΕΡΟΣ   Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤ' ΜΕΡΟΣ Icon_minitimeΚυρ Ιαν 31, 2010 4:56 pm

ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΤΑΝ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ,
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΜΑΣ
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤ' ΜΕΡΟΣ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Α' ΜΕΡΟΣ
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Β' ΜΕΡΟΣ
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Γ΄ ΜΕΡΟΣ
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Δ' ΜΕΡΟΣ
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Ε' ΜΕΡΟΣ

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΡΝΑΖΙ :: ΓΕΝΙΚΑ-
Μετάβαση σε: