ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΡΝΑΖΙ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΦόρουμΠόρταλΑναζήτησηLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση

 

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Η' ΜΕΡΟΣ

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 49
Points : 13
Ημερομηνία εγγραφής : 06/11/2008

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Η' ΜΕΡΟΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Η' ΜΕΡΟΣ   Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Η' ΜΕΡΟΣ Icon_minitimeΤρι Νοε 11, 2008 11:24 pm

Ιστορικές εκκλησίες

Άγιος Γεώργιος. Βρίσκεται στη οδό Λυσία κοντά στην όχθη του Κηφισού. Είναι μια δίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική και θεωρείται η πιο παλιά εκκλησία του Περιστερίου. Στη νότια πλευρά, πάνω στις τοιχογραφίες, υπήρχαν χαράγματα των ετών 1726 και 1728.Υπολογίζεται ότι χτίστηκε στη θέση αρχαιότερου βυζαντινού ναού. Σήμερα είναι μισογκρεμισμένη.

Άγιος Νικόλαος ο Χωστός. Βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Κηφισού. Σήμερα συνθλίβεται από τον τσιμεντένιο όγκο του χτιρίου των πρακτορείων των υπεραστικών λεωφορείων. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινού τύπου εκκλησιών και υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον 16ο ή 17ο αιώνα. Το επιθετικό προσδιορισμό του «Χωστού» τον πήρε γιατί είναι χτισμένο κάτω από την επιφάνεια της γης.

Αγία Τριάδα. Βρίσκεται στη γωνία των δρόμων Κένεντυ και Σ. Βενιζέλου. Πρόκειται για σπάνιο δείγμα μονόχωρου θολοσκεπούς ναϋδρίου της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Για το λόγο αυτό το 1993 το Υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Άγιος Γεώργιος. Βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία στην περιοχή του Αγίου Ιεροθέου. Ήταν μια μικρή ξυλόστεγος βασιλική. Ένας μαρμάρινος σταυρός στην κορυφή της στέγης φέρει την ημερομηνία 1891.

Άγιοι Θεόδωροι. Βρίσκεται στην οδό Θηβών μπροστά στο ομώνυμο νεκροταφείο. Ανήκει στο Ίλιον αλλά σε όλα τα παλιά κείμενα αναφέρεται σαν εκκλησία του Περιστερίου. Χρονολογείται από τον 17ο ή 18ο αιώνα. Είναι μια μονόκλιτος καμαροσκέπαστος βασιλική με εντοιχισμένα αρχαία και βυζαντινά γλυπτά. Δεν διατηρεί σχεδόν κανένα από τα αρχικά χαρακτηριστικά της.

2. Μνημεία 
Ηρώο Πεσόντων. Βρίσκεται στην κεντρική Πλατεία. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Δημήτρη Φερεντίνο. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 13 Μαρτίου 1966 επί δημαρχίας Δημήτρη Φωλόπουλου.
Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Λεωφόρο Παναγή Τσαλδάρη. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Χανακίδη το 1989.
Μνημείο για το Μπλόκο της 6 Ιουλίου 1944. Βρίσκεται στην πλατεία Μπλόκου στο Λόφο Αξιωματικών. 
Μια μαρμάρινη πλάκα στο παρκάκι της οδού Φλέμινγκ εκεί που ενώνεται με την 25ης Μαρτίου θυμίζει ότι στο σημείο αυτό έπεσαν μαχόμενοι κατά των κατακτητών στις 28 Ιουνίου 1944 οι Γιάννης Τζιλβές και Βασίλης Αλαγιάννης.
Μια πλατεία στην οδό Θηβών αφιερώθηκε στους Ποντίους για να θυμίζει την τραγική πορεία των Ελλήνων του Πόντου, από τους πρώτους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Περιστέρι.
Πανελλήνιο Μνημείο Πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Στρατιωτών (ΠΕΖΙΚΟΥ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ - ΝΑΥΤΙΚΟΥ) που έπεσαν στην ΚΥΠΡΟ το 1974. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 21-10-01
Άγαλμα του «Ολυμπιονίκη Πυγμάχου». Στην πλατεία Μπουρναζίου. Είναι έργο του γλύπτη Βαγγέλη Μουστάκα. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν το Μάιο 2004.
Άγαλμα του Ελευθεριου Βενιζέλου στην πλατεία με το ίδιο όνομα. Έργο του γλύπτη Βασίλη Κάρολου.
Προτομή του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου στην πλατεία Ποιητών.

 
Παλιά κτίσματα

Ελάχιστα χτίσματα από το παλιό Περιστέρι έφτασαν ως τις μέρες μας καθώς τα περισσότερα έπεσαν θύματα του μοντερνισμού.

Κάποια δείγματα από τα πρώτα κρατικά χτιστά σπίτια, που αντικατέστησαν τις πρώτες παράγκες, έχουν σωθεί στη παλιά συνοικία των Δημοτικών, νότια της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου.Είναι διπλές κατοικίες με ενιαία κεραμοσκεπή.

Κοντά σε αυτά υπάρχουν και δείγματα μεταγενέστερων χτιστών προσφυγικών σπιτιών του 1940.

Το 1ο και το 2ο Δημοτικά σχολεία, τα πρώτα πέτρινα σχολεία έχουν διατηρήσει τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία. Λιγότερα το 1ο, περισσότερο το 2ο.

Η παλιά αγορά κάτω από την Ευαγγελίστρια διατηρεί ακόμα πολλά από τα παλιά της χαρακτηριστικά.

4. Εργοστάσια 

Τα εργοστάσια χαρακτηρίζονται σαν σύγχρονα μνημεία και πολλά κτίρια κρίνονται διατηρητέα. Αλλά δυστυχώς στο Περιστέρι από τα παλιά εργοστάσια δεν έχουν απομείνει πολλά πράγματα.

Το εργοστάσιο Λαναρά. Χτισμένο το 1933 στην ανατολική όχθη του Κηφισού το μεγάλο κλωστοϋφαντουργικό εργοστάσιο έφτασε να απασχολεί μέχρι τέσσερις χιλιάδες εργάτες. Σήμερα διατηρείται το κτίριο και στεγάζει διάφορες μικρές επιχειρήσεις.

Το «Άριστον». Το εργοστάσιο που έχτισε ο Θ. Παπάζογλου και οι γιοί του στην γέφυρα της Κολοκυνθούς. Δεν είναι πολλά χρόνια που γκρεμίστηκε και στη θέση του χτίστηκε το ΚΥΒΕ.

Η «Ξυλοτεχνία». Το1953 άρχισε τη λειτουργία της η «Ελληνική Ξυλοτεχνία», μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα που απασχολούσε 200 με 250 εργάτες. Εκεί κατασκευάζονταν και τα ψυγεία πάγου «Χιών». Σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου και το Δημοτικό Θέατρο.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://syllogos--mpournazi.forumgreek.com
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Admin
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ


Αριθμός μηνυμάτων : 423
Points : 598
Ημερομηνία εγγραφής : 06/11/2008
Ηλικία : 57

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Η' ΜΕΡΟΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Η' ΜΕΡΟΣ   Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Η' ΜΕΡΟΣ Icon_minitimeΚυρ Ιαν 31, 2010 4:57 pm

ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΤΑΝ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ,
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΜΑΣ
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Η' ΜΕΡΟΣ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Θ' ΜΕΡΟΣ
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Α' ΜΕΡΟΣ
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Β' ΜΕΡΟΣ
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Γ΄ ΜΕΡΟΣ
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Δ' ΜΕΡΟΣ

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΡΝΑΖΙ :: ΓΕΝΙΚΑ-
Μετάβαση σε: