ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΡΝΑΖΙ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.



 
ΦόρουμΠόρταλΑναζήτησηLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση

 

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Β' ΜΕΡΟΣ

Πήγαινε κάτω 
2 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin
Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 49
Points : 13
Ημερομηνία εγγραφής : 06/11/2008

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Β' ΜΕΡΟΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Β' ΜΕΡΟΣ   Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Β' ΜΕΡΟΣ Icon_minitimeΤρι Νοε 11, 2008 11:19 pm

Ανασυνθέτοντας την αρχαία ιστορία

Η ύπαρξη τόσο πολλών αρχαίων ευρημάτων μαρτυρά όχι μόνο την ανθρώπινη παρουσία αλλά και την ύπαρξη μιας οργανωμένης κοινωνίας. Κι ο εντοπισμός αυτής της κοινωνίας ήταν το υποχρεωτικό δεύτερο στάδιο της έρευνας.

Να θυμίσουμε ότι την περίοδο των κλασσικών χρόνων, από την οποία προέρχονται τα περισσότερα ευρήματα, ήταν η περίοδος της μεγάλης ακμής της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ύστερα από την μεταρρύθμιση του Κλεισθένη (508-507 π.Χ., η πόλη κράτος της Αθήνας αποτελούνταν από 174 δήμους.

Ο εντοπισμός των αρχαίων δήμων είναι ακόμα ένα μεγάλο στοίχημα για τους αρχαιολόγους γιατί, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, δεν έχουν γίνει συστηματικές ανασκαφές. Χρειάζεται ένας συνδυασμός των πληροφοριών από πολλές πηγές για να υπάρξει, με λιγότερη ή περισσότερη σιγουριά, κάποιο συμπέρασμα.

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή του Ελαιώνα είχαν αναπτυχθεί αρκετοί από τους αρχαίους Δήμους. Το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Αθήνας ανήκε στην Ακαμαντίδα φυλή και μέσα σ αυτήν βρισκόταν ο Δήμος Χολαργός που ήταν η πατρίδα του Περικλή. Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι ο αρχαίος Χολαργός βρισκόταν στην περιοχή ανάμεσα στον Κηφισό και το Ποικίλο όρος και πιθανότατα στην ευρύτερη περιοχή του Περιστερίου.

Η ύπαρξη κι ενός άλλου Δήμου, της Λευκονόης είναι πολύ πιθανή σε περιοχή που συνορεύει με το σημερινό Δήμο Ιλίου. Υπέρ αυτού συνηγορούν πολλά ευρήματα και κυρίως επιγραφές σε ληκύθους και βάσεις αγαλμάτων που βρέθηκαν εκεί. 

Τα σημαντικά όμως ευρήματα των Ελληνιστικών χρόνων και μάλιστα ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας όπως το χρυσό στεφάνι και η κεφαλή της κόρης, δίνουν νέα διάσταση στην αντίληψή μας για την περιοχή και ανατρέπουν την μέχρι τώρα εικόνα της ερήμωσης του τόπου. 

Αυτά τα στοιχεία μαρτυρούν για τη συνέχιση της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή και κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. 

Το χωριό

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, περπατώντας στο Περιστέρι, ιδιαίτερα στην περιοχή της Νέας Κολοκυνθούς, μπορούσες να διακρίνεις ακόμα κάποια περιβόλια και στην άκρη τους κάτι μεγάλους σκουριασμένους τροχούς δίπλα σε μεγάλες στέρνες. 

Τα μηχανήματα δεν ήταν άλλα από μαγκανοπήγαδα που χρησιμοποιούνταν για να αντλούνται μεγάλες ποσότητες νερού και να ποτίζονται τα χωράφια.

Ακόμα κοντά στο γήπεδο του Ατρόμητου έβλεπες κάτι αγροτόσπιτα με κεραμίδια και στην αυλή τους πηγάδια κι αναρωτιόσουνα μήπως ήτανε σκηνικό από καμιά ταινία. 

Όλα αυτά ήταν κατάλοιπα του χωριού ή των χωριών που διαδέχτηκαν τους αρχαίους δήμους στην περιοχή αυτή.

Την περίοδο που η Ελλάδα αποτελούσε τμήμα της Βυζαντινής και αργότερα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι ελιές και τα χωράφια της περιοχής αποτελούσαν ιδιοκτησία των πλούσιων οικογενειών της Αθήνας, των προυχόντων και των νοικοκυραίων. Στα χωράφια τους οι πλούσιοι έχτιζαν εξοχικές κατοικίες ή πυργάκια όπως τα έλεγαν. Σε κάποια χαμόσπιτα έμεναν οι καλλιεργητές της γης. 

Πρώτη αναφορά στο τοπωνύμιο Περιστέρι βρίσκουμε το 1593 σε έγγραφο για τη μοιρασιά της ιδιοκτησίας του Δημητρίου Πουλημένου Φακαή. Είναι ένα από τα λίγα έγγραφα που έχουν διασωθεί από την εποχή εκείνη γιατί δεν υπήρχε τότε οργανωμένο κράτος. Και δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το Περιστέρι εκτός από τοπωνύμιο ήταν και όνομα χωριού. 

Η πρώτη αναφορά στο χωριό Περιστέρι βρίσκεται στους Κώδικες του Συμβολαιογράφου (Νοταρίου) Αθηνών, Παναγή Πούλου το 1822. Το χωριό εντοπίζεται στην περιοχή Εκατόδεντρα και αποτελείται από ελάχιστα σπίτια.

Αργότερα, αυτό το χωριό πήρε την ονομασία Παλιό Περιστέρι, μια και το νέο ήταν αυτό που έφτιαξαν οι πρόσφυγες, αλλά τελικά όλα ενοποιήθηκαν και έγιναν απλά Περιστέρι.

Ένα άλλο χωριό που εντοπίζεται σε παλιούς χάρτες είναι το χωριό του Λευή. Ένα χωριό με άφθονα νερά. Πρέπει να εκτεινόταν και στις δύο όχθες του Κηφισού. Μέσα σε αυτό περιλαμβάνονταν η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου των Όπλων (στην ανατολική όχθη) αλλά και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Περιστέρι.

Το 1881κατασκευάστηκε μια μαρμάρινη γέφυρα στην Κολοκυνθού. Δυστυχώς γκρεμίστηκε την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά.

Το 1897 κατασκευάστηκε ο δρόμος από την γέφυρα της Κολοκυνθούς προς το χωριό Περιστέρι κι αυτό σίγουρα σημαίνει ότι το χωριό άρχισε να αποκτά μεγαλύτερη σπουδαιότητα. Τότε είχε εκατό περίπου κατοίκους.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://syllogos--mpournazi.forumgreek.com
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Admin
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ


Αριθμός μηνυμάτων : 423
Points : 598
Ημερομηνία εγγραφής : 06/11/2008
Ηλικία : 57

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Β' ΜΕΡΟΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Β' ΜΕΡΟΣ   Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Β' ΜΕΡΟΣ Icon_minitimeΚυρ Ιαν 31, 2010 4:53 pm

ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΤΑΝ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ,
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΜΑΣ
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Β' ΜΕΡΟΣ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Α' ΜΕΡΟΣ
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Γ΄ ΜΕΡΟΣ
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Δ' ΜΕΡΟΣ
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Ε' ΜΕΡΟΣ
» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΣΤ' ΜΕΡΟΣ

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΡΝΑΖΙ :: ΓΕΝΙΚΑ-
Μετάβαση σε: